Licenssystem kan snart utredas

Nu har äntligen riksdagen och Kulturutskottet bestämt sig för att pressa regeringen om en utredning om spelmarknaden och ett eventuellt licenssystem. Turerna har varit många gällande detta och ett tag trodde man att regeringen skulle lägga frågan på is ytterligare en tid.

16871-an-action-shot-of-5-dice-thrown-onto-the-table

De utländska spelbolagen är positiva till Kulturutskottets beslut att Sverige ska ändra sin reglering av det svenska spelmonopolet, skriver DT. Representantet för spelbolagen säger att det dock krävs att man får till en långsiktigt hållbar reglering. De säger även att det måste vara en reglering som är baserad på fakta och som tar hänsyn till hur den svenska spelmarknaden faktiskt fungerar.

”Eftersom det numera i den digitaliserade globala världen är kunderna som väljer hos vilket bolag de vill spela, är det viktigt att en framtida reglering ger kunderna bästa möjliga skydd.”

Hade inte resurser

Turerna om ett eventuellt licenssystem för spelmarknaden har varit fram och tillbaka. För ett tag sedan rapporterades det om att regeringen inte hade de resurser som krävdes för att starta en utredning och att spelfrågan inte fick plats i deras budget. Läs mer. Sedan rapporterades det om att man istället ville göra en lagändring som gjorde att de utländska spelbolagen inte ens fick göra reklam i Sverige. Detta skulle innebära en minskad annonsintäkt för tidningarna, sämre marknadsföringsmöjlighet för spelbolagen och även en minskad intäkt för de företag som skriver om de olika casinona, exempelvis http://spelautomaterpånätet.se/. Förslaget togs självklart emot med kritik från många håll och frågan är om förändringen i lagen kommer att ske.

De nyaste buden lyder dock alltså att Kulturutskottet har beslutat om att ligga på regeringen om att försöka hitta ett licenssystem för spel och omgående sätta igång en utredning om spel. (Källa)