Kritik mot Svenska Spel

Svenska Spel har spelmonopol i Sverige och även ett stort ansvar med att minska spelmissbruk. Dock är det många spelforskare som känner sig obekväma med Svenska Spels tillvägagångssätt och menar på att mycket bara är en tunn fasad. 

2165230-online-pokerNej, alla som spelar poker kommer inte få en plats att spela i de stora WSOP turneringarna, även om det kan kittla. Men, många är det som strävar mot att bli bättre och bättre och då spelutbudet blir allt tätare samt att man enkelt kan spela på mobilcasino så ökar man sina chanser till att bli en bra spelare. Dock finns det alltid en risk att man även hamnar i ett spelmissbruk om man inte passar sig och lyssnar på sig själv, omgivning och vet när man ska sluta spela. Då Svenska Spel har monopol i Sverige har de ett stort ansvar att se till så de människor som spelar, spelar ansvarsfullt.

Mer image än förebyggande

I en artikel från Nyheter24 går det att läsa att många spelexperter oroar sig över Svenska Spels taktik med att inte ansvara för ett ansvarsfullt spelande. Att de lägger 344 miljoner kronor på reklam, varav 20-30 miljoner av dessa pengar går till kampanjer för ansvarsfullt spelande. Hur pass effektiva dessa kampanjer verkligen är är det många som undrar och man funderar mer om det är imageskapande och att det ska signalera ett statement att man tar ansvar som stor aktör – även om man helst vill driva in så mycket pengar som möjligt. Vad detta betyder är att som spelare gäller det att man själv tar ett mycket stort ansvar och ser till att ens spelande är sunt och att man alltid har kontroll över situationen. Om något går över styr är det viktigt att ta hand om det så snabbt som möjligt.