Folkkärt medeltidsspel

I dag skriver vi om något som kanske inte är lika vanligt ute IRL men som verkligen fortsätter att blomma på nätet. Det handlar givetvis om bingo! En form av spel eller lotteri som är minst lika rolig eller kanske lite roligare, än mycket annat. Det är dessutom nästan femhundra år gammalt.

bingoJa, det kanske är lättast att spela bingo på nätet hos svenskbingo.se, då kan man dels spela närhelst man vill, men också var man vill. Sedan går ju det givetvis att kombinera med bingo på lokal, som många lite äldre tycker är väldigt trevligt att gå på.

I Helsingborgs Dagblad kan vi läsa om hur en väldigt omtyckt bingohall nyligen hotades med nedläggning i en skånsk kommun. Bingoträffarna är lika med veckans höjdpunkt för många och nu är det många som står på sig och tycker till om politikernas beslut. Över tusen personer har skrivit på en protestlista som skickats in till de ansvariga i kommunen.

Historia bakom bingon

Men varifrån kommer egentligen ordet ”bingo” och varför heter spelet just så? I Aftonbladet kan vi få reda lite på ursprunget till det otroligt folkkära spelet. I Italien började man med stora lottotävlingar redan på 1500-talet, något som blev en stor succé och flera delar av Europa hakade på med sina egna varianter. Namnet ”Bingo” tros komma från en felsägning som någon råkade skrika ut, men vissa säger i stället att det handlar om ljudet av hur vinnarklockan ljöd när någon vann. Här kommer lite mer info från samma artikel i listform nedan:

  • Först växte Bingos popularitet i USA på 1930-talet och på 60-talet kom spelet tillbaka över Atlanten till Storbritannien.
  • Sverige hakade på och spelet spreds från Skåne och in över landet på 60-talet.
  • 1974 började Bingon kontrolleras av strikta lagar och intresset sjönk. Det skulle dröja ända till Bingolotto och interneterans onlinebingo innan spelet blev populärt igen.
  • Idag är Bingo återigen ett av de allra mest folkkära spelen.

I en artikel i LT kan vi läsa om hur en församling testat kyrkbingo, som ett sätt att locka tillbaka folk till kyrkan. Nu kombineras bingospel och insamling av pengar till välgörande ändamål samtidigt som det finns lite drag av gudstjänst kvar givetvis. Kanske blir det ett lättsammare sätt att ha en gudstjänst på, samtidigt som personer som inte brukar gå i kyrkan får uppleva denna med lite mer flärd och fläkt.